Selvskade

Cirka 15 procent af alle unge har foretaget skade på sig selv. Selvskade er en lidelse, der hører hjemme i hovedgruppen F60-69 i ICD-10-diagnosesystemet, som dækker over forstyrrelser og forandringer af personstrukturen.

Nærmere betegnet er selvskade blevet placeret i undergruppen F63, der rummer vane og impulshandlinger som fx kleptomani, pyromani og ludomani.

Der er altså typisk tale om en diagnose, hvor personen oplever en manisk trang til spændingsfyldt adfærd, selvom den kan være både destruktiv og kriminel.

Selvskade kan være mange forskellige ting: Alt fra at slå sig selv til at brænde sig selv og kradse sig selv. Mange bruger flere forskellige metoder til selvskade, men en af de mest almindelige er cutting, hvor man skærer i sig selv.

Symptomer

Da selvskade er noget, der foregår i det skjulte, betyder det også, at det kan være svært at se, hvem der gør skade på sig selv.

Selvskade kan foregå ved at snitte eller cutte sig selv med en skarp kniv og kan ses ved snitsår. Det er oftest på underarmen, der foretages skade, men hvis huden der er meget beskadiget af tidligere snitsår, kan også benene eller maveskindet benyttes.

Årsager

Der kan være mange forskellige grunde til at foretage selvskade, men en af de mest almindelige er, at den fysiske skade kan lindre den indre uro.

Derfor forekommer selvskade ofte i forbindelse med en borderline-diagnose, som hører ind under samme hovedgruppe, hvor den sindslidende nærmest oplever en oversvømmelse af følelser. Men mennesker, der foretager selvskade, kan også bruge selvdestruktiviteten til at straffe sig selv. Et mindre antal gør det, fordi de har selvmordstanker.

Her kan du se en række grunde til at foretage selvskade:

  • At stoppe psykisk smerte: 59 procent
  • At straffe sig selv: 49 procent
  • At kontrollere følelser: 39 procent
  • At få hjælp: 22 procent
  • At udtrykke vrede: 22 procent
  • At overvinde tomhed: 20 procent

Udsigter for fremtiden

I perioder med meget selvskade kan det være nærliggende at tænke, at patienten skal indlægges. Tidligere var det også holdningen i behandlerkredse, men i dag ved vi, at en længerevarende indlæggelse desværre oftest medfører, at patientens tilstand forværres.

Dog kan kortere indlæggelser på op til tre døgn være effektive og mindske de største følelsesmæssige kriser, mens længerevarende indlæggelser medfører, at patienten får det dårligere.

Kilde: Borderlinepjece, der kommer ind på selvskade og også henviser til “Skær smerten væk” (udgivet af Psykiatrifonden) og Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskades hjemmeside